Orhan Şener
TGS Akademi Direktörü Orhan Şener, aynı zamanda Akademi bünyesinde gazeteciliğin dijital dönüşümü, online haber formatları, yeni nesil gelir modelleri gibi konularda eğitimler veriyor ve Journo.com.tr’ye benzer konularda katkıda bulunuyor.
Lisans eğitiminde işletme ve iktisat okuyan Şener, City University London’da Enformasyon, Toplum ve İletişim alanında yüksek lisans yaptı, şimdilerde Galatasaray Üniversitesi’nde ‘Enformasyona Erişim ve Filtreleme Pratikleri: Türkiyeli Gazeteciler Üzerine Çalışma’ başlıklı doktora tezini yazıyor ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde ve çeşitli eğitim programlarında dersler veriyor.
Habercilikte Dijital Dönüşüm
Bu modülün amacı dijital dönüşümü kavramak ve gazeteciliğe olan etkisini anlayabilmektir.
Nasıl çalışmalı?
Katılımcılara, bu modülde anlatılanları daha iyi anlamaları, kavramları içselleştirmeleri ve gazetecilik / STK faaliyetlerinde burada öğrendiklerini aktarabilmeleri için önerebileceğimiz çalışma yöntemi sırasıyla şu adımlardan oluşmaktadır:
- Modülün alt başlıklarını sırası ile izleyin.
- Her videoyu üç kez izlemenizi öneriyoruz: İlk izlemede not almanıza gerek yok, sadece izleyin ve bir aşinalık kazanın. İkinci izlemede ise izlerken notlar alın. Özellikle de kafanıza takılan noktaları ve soruları not almalısınız. Bu aşamada, videoda anlatılanları, kendi faaliyetlerinizde nasıl kullanabileceğinizi de düşünmenizde fayda var. Üçüncü izleme için ise öncelikle gerekli okumaları yapmak gerekiyor.
- Okumalar için önerimiz şu şekilde: Üçüncü izleme öncesinde, öncelikle mini sözlükteki kavramları okumak, sonra da izlenecek bölümle ilgili gözüken kısa okumaları yapmak faydalı olabilir. Önerilen kitapları ise üç izleme sonrasında temin edip, derinleşmek istediğiniz kısımlara öncelik vererek okuyabilirsiniz.
- Üçüncü izleme sonrasında değerlendirme sorularını cevaplamanızı rica ediyoruz. Cevaplarınızı bizimle paylaşırsanız, sizlere geri bildirim de sunacağız.
- Modülün videolarını üç kez izleyip, okumaları tamamlayıp, değerlendirme sorularını da cevapladıktan sonra bu alanda bilgilerinizi güncel tutabilmeniz adına sizler için takip edebileceğiniz Türkçe kaynakları da listeledik.
Başarılar dileriz:)
Modül boyunca şu başlıklara odaklanacağız:
- Bilmek ve bilmemek: Neyi bilmediğimizi öğrenerek, bilinmeyen şeyleri bilinir hale getirmek yolunda en önemli adımı atmış oluruz. Bu modülün en önemli çıktısı da dijital devrim ve gazetecilik arasındaki ilişki hususunda neleri bilmediğimizi anlamak, ve bu bilinmezleri olabildiğince bilinir hale getirmektir.
- Dijital devrimin kökleri: Bu bölümde yeni medya kavramının iletişim ve bilişim ile olan ilgisini kavramaya çalışıyoruz.
- İnternet ve Web devrimi: Bu bölümde İnternet ve Web’in birbiri ile olan ilişkisini ve farklarını anlamaya odaklanıyoruz.
- Mevcut enformasyon ekosistemi: Veri, enformasyon ve bilginin farkını kavramak ve dijital enformasyon ekosistemini kavramak için gereken kavramları tanıyoruz ve bunları kullanarak ekosistemi anlamaya çalışıyoruz.
- Dijital iletişim ekosistemi ve gazetecilik: İçinde bulunduğumuz bu dönemin gazeteciler ve iletişim alanında çalışan başta STK’lar olmak üzere tüm sektörlere sunduğu imkân ve zorlukları tartışıyor ve modül boyunca öğrendiğimiz tarihsel bilgileri de kullanarak geleceğe dair projeksiyonlarda bulunuyoruz.
- Ne yapmalı: Gazeteciler ve STK’lar için modül boyunca açımlanan ve tartışılan enformasyonel ekosistem ve medya endüstrisinin mevcut şartları altında ne gibi stratejiler geliştirilebilir, ilk aşamada nelere odaklanmalı gibi sorulara cevaplar arıyoruz.
COVID-19 pandemisi sebebiyle çekimler Zoom üzerinden yapılmıştır.