Hak Odaklı Habercilik ve Gazetecilik Etiği – Yasemin Giritli İnceoğlu

Eğitmen HakkındaEğitim HakkındaEğitim İzlencesiTanıtım Videosu
Yasemin Giritli İnceoğlu

1961’de İstanbul doğan İnceoğlu, Nilüfer Hatun İlkokulu, Atatürk Kız Lisesi’ nden sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuş (1983), 1984-2004 yılları arasında çalıştığı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde tamamlamış olduğu yüksek lisans ve doktorasının ardından, aynı kurumdan doçentlik (1993) ile profesörlük (1999) unvanlarını almıştır. 2004 Aralık ayından beri Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde çalışmaktadır.

ILAD (İletişim Araştırmaları Derneği), UNESCO ve Amerikan Biyografi Enstitüsü gibi kuruluşlara üye olmasının yanı sıra, Avrupa Konseyi’nin “medya okuryazarlığı” toplantılarına ‘Avrupa Komisyonu Uzmanı’ olarak katılan İnceoğlu, Columbia Üniversitesi (1994) ve Salzburg Seminerlerine (2003) ve son olarak da 2014 yılında Yeni Delhi Üniversitesi Medya Çalışmaları Merkezi’ne konuk öğretim üyesi olarak davet edilip ders ve seminerler verdi. Medeniyetler İttifakı ve UNESCO toplantılarında uluslararası bildiriler sunan İnceoğlu, İngilizce, İtalyanca ve Fransızca bilmektedir.

Gazetecilik Geliştirme Derneği ‘nin kurucu üyesi, Medya Tekzip Merkezi ile Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği danışma kurulu üyesi, Doğan Yayın İlkeleri Kurulu’ nun da Danışma Üyesidir. Ayrıca Umut Vakfı ile Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Yönetim Kurulu üyesidir. Sosyal Değişim Derneği’nin Nisan 2010’da tamamlanan ‘Ulusal Basında Nefret Suçları:10 Yıl, 10 Örnek’ adlı kitap projesinin Danışma Kurulu üyesidir. Kültür Sanat Merkezi Garaj İstanbul’un bireysel destekçisi ve İstanbul Kadın ve Kültür Vakfı’nın Mütevelliler Heyeti ve Kurucu üyesi olan İnceoğlu, aynı zamanda Türkiye’nin tek Fransızca gazetesi Aujourd’hui la Turquie gazetesi’nin de Yayın Kurulu üyesidir. İnceoğlu’nun onu aşkın kitabı, çok sayıda uluslararası, ulusal makalesi ve yürüttüğü proje mevcuttur.

Hak Odaklı Habercilik ve Gazetecilik Etiği

Bu derste, bir habercilik türü olarak, egemenin değil insanın, sistemin değil, madunun yanında ve lehine haber yapmayı amaç edinen hak haberciliği dışında, ahlak, etik kavramlarını tarihsel, kuramsal ve kurumsal arka planlarıyla ortaya koymak, medyada karşılaşılan etik sorunları güncel örnekler üzerinden tartışmak ve meslek içi denetim mekanizmalarını öğrenciye tanıtmak amaçlanmaktadır.

Ders I: Giriş

  • Dördüncü Kuvvet
  • Medyanın Sahiplik Yapısının Dönüşümü
  • İletişim Hakları
  • Medyanın İdeolojik İşlevi
  • Beşinci Kuvvet

Ders II: Medya Etiği

  • Ahlakla ilgili temel kavramların aktarılması: Etik, Ahlak, Deontoloji
  • Etik ile ilgili temel yaklaşımlar: Normatif Etik (Kant), Faydacılık (Bentham), vd.
  • Sosyal Sorumluluk Kuramı
  • Medyada yaşanan temel etik sorunlar: Özel Yaşam, Mahremiyet ve Kişilik Hakları, 3. Sayfa Haberleri, Haber Kaynağı ile İlişkiler, Ulusal Çıkarlar vs.

Ders III: Oto-Kontrol

  • Basın Konseyi, Ombudsmanlık, TGC Gazetecinin Hak ve Sorumlulukları Bildirgesi Yurtdışı örnekleri ile karşılaştırılarak incelenecektir.

Ders IV: Medyanın Ötekileri

  • Kadın, Çocuk, LGBTİ+ bireyler, Suriyeli Mülteciler, Azınlıkların Medyada Temsili, Milliyetçilik, Nefret Söylemi, Irksız Irkçılık (Kültürel Irkçılık) kavramları hak temelli habercilik bağlamında incelenecektir.

Ders V: Yeni Medya ve Etik Sorunlar

COVID-19 pandemisi sebebiyle çekimler Zoom üzerinden yapılmıştır.