2018 yılı sonuna kadar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde insan hakları hukuku alanında öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Lisansını Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamlamış; yüksek lisansını aynı üniversitenin kamu hukuku bölümünde doktorasını ise Leeds Üniversitesinde tamamlamıştır. Altıparmak, 2017 yılı sonunda kapatılana kadar AÜ SBF İnsan Hakları Merkezi Müdürü olarak da görev yapmıştır. Altıparmak, üniversite dışında da insan hakları örgütleriyle çok sayıda projede rol almıştır. 2007 yılından beri İnsan Hakları Ortak Platformu çatısı altında yürütülen çalışmaları arasında Türkiye’de AİHM Kararlarının Uygulanmasının İzlenmesi ve Cezasızlıktan Sorumluluğa programları bulunmaktadır. Altıparmak bunun yanında İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz’le bir dizi ifade özgürlüğü projesini beraber yürütmüştür. Türkiye’de Demokratikleşme ve İfade Özgürlüğü programı kapsamında hukukçuların konuya ilişkin bilgilerinin artırılması yanında gazeteci, insan hakları savunucuları, akademisyenler gibi ifade özgürlüğü hak mağdurlarına hukuksal destek de verilmiştir. Bu kapsamda Altıparmak ve Akdeniz; Türkiye’de Youtube ve Twitter’a uygulanan engellemeyi Anayasa Mahkemesi’ne, bir diğer Youtube engellemesini ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptıkları başvurular sayesinde kaldırtmayı başarmıştır. Altıparmak çalışmaları nedeniyle şu ödüllere layık görülmüştür: Türkiye Yayıncılar Birliği (2014), Halit Çelenk Hukuk Ödülü (2015), Columbia Üniversitesi Global İfade Özgürlüğü Ödülü (2016) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü (2016) Fransız-Alman İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Ödülü (2017). Altıparmak’ın araştırma konuları arasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, ifade özgürlüğü, işkencenin önlenmesi, hak kuramı ve cezasızlık kavramları bulunmaktadır.
İnsan Hakları
Hak temelli gazetecilik programında verilecek temel insan hakları dersi katılımcıların farklı uzmanlıklarını dikkate alarak hazırlanmıştır. Buna göre, ders öncelikle salt bir hukuk dersi değildir. Hem insan haklarının kuramsal temellerini, kavram üzerindeki felsefi tartışmaları ortaya koymayı amaçlamakta hem de alana ilişkin bilgisi sınırlı olan kişilerin insan haklarına yönelik temel hukuk bilgisini artırmayı amaçlamaktadır.
Bu amaçla, dersin ilk iki haftası kavramı tanıtmaya ve tarihsel gelişimi ışığında insan hakları kavramının hangi kavramlar üzerinden inşa edildiğini ve tartışıldığını tanıtmaya özgülenmiştir. Bu bölümde, farklı felsefi kavramların insan haklarını bütünlüklü olarak tanımlamada nasıl kullanıldığı açıklanmakta ayrıca kavramın zorunlu unsurları tanıtılmaktadır.
Dersin üçüncü haftası, insan haklarının hukuki kaynaklarını açıklamaya ayrılmıştır. Bu bölümde hem ulusal hem de ulusal kaynaklar tanıtılacak ve insan hakları ihlallerinde hangi hukuki kaynaklara başvurulacağı açıklanacaktır.
Dördüncü ve beşinci hafta, uluslararası insan hakları koruma mekanizmalarını tanıtmayı amaçlamaktadır. Türkiye’de çokça dile getirilen ancak ayrıntıları ve incelikleri bilinmeyen insan hakları koruma mekanizmaları bu kapsamda sunulacaktır.
Altınca haftada Türkiye’nin önemli insan hakları sorunları tartışılacaktır. Bu alan çok geniş olmakla birlikte, amaç tüm sorunların temelinde olan hukuk devleti sorununu ve basın alanıyla ilgili olanların en sık karşılarına çıkan basın ve ifade özgürlüğü konusunda temel tartışma alanlarını tartışmaktır.
Dersin bir bütün olarak amacı, gazetecilik alanında çalışacak kişilerin sorunlara insan hakları gözlüğü ile bakmalarını sağlamak ve konuya ilişkin temel kaynaklara nasıl ulaşacakları ve bakacaklarını göstermektir.
Bölüm I. İnsan Hakları: Kavram, Süjeler, Tarihçe
A. İnsan Haklarını Açıklayan Tematik Kavramlar
Doğa
Güç
Akıl
Fayda
Adalet
B. Süjeler
C. İhlal Eden
Ana Kural: Yöneten-yönetilen ilişkisi
İstisna Durumları
D. İhlal Edilen
Onur- Özgürlük-Özerklik
Hak-Ödev
Temel Hak-Kamu Hakkı-İnsan Hakkı
Eşitlik
Bireysel Haklar-Grup Hakları
Evrensellik
Devredilmezlik/Vazgeçilmezlik
Bölüm II. İnsan Hakları Hukukunun Kaynakları
A. İç Hukuk Kaynakları
1. Anayasa ve Temel Haklar Rejimi
Nesnel ve İçkin Sınırlar
Anayasal Sınırlar
2. Uluslararası İnsan Hakları Hukuku-İç Hukuk ilişkisi
Bütünsel Yorum- 90. madde-148. madde
B. Uluslararası Hukuk Kaynakları
1. İnsan Haklarının Uluslararası Hukuktaki Yeri
2. Uluslararası Hukuk Kaynakları ve İnsan Hakları Kurallarının Yorumu
BM Şartı
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi
Antlaşmalar
Teamül Kuralları
Jus cogens ve erga omnes kavramları
Bölüm III. Uluslararası İnsan Hakları Hukukunun İçeriği ve Koruma Sistemleri
A. Kısa Tarihçe
B. Uluslararası Koruma Sistemlerinin Genel Nitelikleri
Rapor
Yakınma
Ziyaret
Soruşturma
C. Birleşmiş Milletler Sistemi
1.BM Şartından Kaynaklanan Koruma Sistemleri (Sözleşme Dışı)
İnsan Hakları Komisyonu
İnsan Hakları Konseyi
2. BM Sözleşmelerinden Kaynaklanan Koruma Sistemleri (Sözleşme İçi)
D. Bölgesel Koruma Sistemleri
1.Genel Özellikler
2. Avrupa Konseyi
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi
Bölüm IV. Türkiye’de İnsan Hakları Sorunları
A. Hukuk Devletine İlişkin Sorunlar
Yargı Bağımsızlığı
Yasaların Öngörülemezliği
B. İfade Özgürlüğüne İlişkin Sorunlar
Ceza Kanunundan Kaynaklı Sorunlar
Basın ve İnternetle İlgili Sorunlar
COVID-19 pandemisi sebebiyle çekimler Zoom üzerinden yapılmıştır.