Yayın Haberciliği, Haber Sunumu – Duygu Demirdağ

Eğitmen HakkındaEğitim HakkındaEğitim İzlencesiTanıtım Videosu

Duygu Demirdağ

 

1987 yılında Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünden 2008 yılında mezun oldu. Londra’da Middlesex Üniversitesi’nde “Medya ve İletişim Yönetimi” alanında yüksek lisans yaptı. İspanya, Universidad de Salamanca’da “İspanyol ve Latin Amerika Sineması” ve “Avrupa Birliği Ekonomisi ve Politikası” üzerine eğitim aldı. Televizyonculuğa Uludağ Üniversitesi öğrencisiyken, Bursa’da yayın yapan Line TV’de program yapımcısı ve spiker olarak başladı. 2010-2018 yılları arasında CNN TÜRK’te muhabirlik, moderatörlük, editörlük ve spikerlik yaptı. İnsanlık Hali programını hazırlayıp sundu. 2019-2020 yılları arasında Deutsche Welle’de muhabir, editör ve sunucu olarak çalıştı. Halen Olay Tv’de editör ve sunucu olarak çalışmaya devam ediyor. İngilizce ve İspanyolca biliyor.

Yayın Haberciliği, Haber Sunumu

Televizyon, halen Türkiye’de nüfusun büyük kısmının habere ulaşmada tercih ettiği birinci kaynaktır. Sivil toplum örgütleri saha çalışmalarını daha geniş bir kitleye duyurabilmek adına televizyon yayınlarını etkili bir mecra olarak görmektedir. Bunun yanı sıra sosyal medya platformlarının yaygınlığı, tıpkı kurum ve tüzel kişilikler gibi, sivil toplum örgütlerine de kendi yayın organlarını oluşturma imkanı sağlamıştır. Sivil toplum örgütlerinin yürüttüğü yayıncılık süreçlerindeki temel eksikliğin, haber mecralarıyla iletişim kurulması ve yayın süreçlerine katılırken kullanılacak teknikler olduğu gözlemlenebilmektedir. Bu yüzden, yayın tekniklerine dair hazırlanan içeriklerde sivil toplum örgütü temsilcilerini hem mikrofonu tutan muhabir ve spiker görevinde hem de sorulan sorulara yanıt veren, bilgisine başvurulan uzmanlar olarak kabul etmek, sahadaki üretimin sürekliliği ve çok yönlülüğü bakımından önemlidir.

Bu ders modülünde televizyon yayıncılığının uygulama alanları altı farklı başlık altında incelenecektir. Bu başlıkların ilki olan, “Haber Merkezinin İşleyişi” bölümünde, 24 saat haber üretimine devam eden bir haber merkezinin çalışma sistemi anlatılacak; ana akım kanallar ve haber kanalları arasındaki temel yayıncılık farkları ve özellikleri ele alınacaktır. “Televizyon Yayıncılığında Haber Formatları” ve “Yayın Formatları” başlıklarında, özellikle kendi yayın mecralarını oluşturmak isteyen sivil toplum örgütleri için, televizyondan sosyal medya mecralarına adapte edilebilecek modellerin anlatılması hedeflenmiştir. Sahada Habercilik bölümü, televizyon yayıncılığının temel noktası kabul edilen muhabirlik mesleğine dair genel bir fotoğraf sunmakta ve sahadan yapılan yayınlarda dikkat edilmesi gereken noktalar özetlenmektedir. Stüdyoda Habercilik başlığı, canlı yayın trafiğini, hem yayını yürüten spiker hem de yayına katılan uzman konukların bakış açısıyla incelemekte ve sivil toplum örgütü temsilcileri için canlı yayın deneyimini daha kolay hale getirebilecek öneriler sunmaktadır. Uygulama alanlarının son maddesi olan, “Bir Hikaye Anlatıcısı Gibi Düşünmek” bölümünde, sivil toplum örgütlerinin sahadaki çalışmalarının nasıl haber formuna getirilebileceği, istenen mesajın nasıl daha etkin biçimde verilebileceği örnekler ve hikaye yaratım şablonu üzerinden anlatılmaktadır.

Eğitim İzlencesi

Bölüm I

  1. Haber Kanalı ve Ana Akım Televizyon Kanalını tanımak
  2. Yayın prensiplerini, hedef kitlelerini tartışmak 

Bölüm II

  1. Haber merkezinin yapısını ve görev tanımlarını öğrenmek
  2. Yayın akışı ve bülten akışı oluşturmak 

Bölüm III

  1. Televizyon yayıncılığında haber formatlarını belirlemek
  2. Bu formatları sivil toplum örgütlerinin yayıncılık projelerine uyarlamak 

Bölüm IV

  1. Yayın Formatları: Saha ve stüdyo yayınlarının temel özellikleri nelerdir?
  2. Muhabir ve spikerlerin yayınlarda dikkat etmesi gereken kuralları tartışmak

Bölüm V

  1. Bir STÖ kendi mecrasını nasıl oluşturabilir?
  2. Yayın nasıl sürdürülebilir hale getirilebilir, dünyadaki ve Türkiye’deki örnekler üzerinden tartışmak 

Bölüm VI

  1. Bir hikâye anlatıcısı gibi düşünmek: Haberi hikâyeleştirmenin yolları nelerdir?
  2. STÖ’ler özelinde hikaye çatısı oluşturmak ve somut örnekleri incelemek

COVID-19 pandemisi sebebiyle çekimler Zoom üzerinden yapılmıştır.